Település:
Budapest, 1. kerület

Létrehozva:
2022-07-07 16:55:44


Clark Ádám tér


A Clark Ádám tér a Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagút bejáratánál található.

A Clark Ádám tér egy híres tér Budapest I. kerületében, a Vízivárosban. A Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagút bejáratánál található. Nevét ezek tervezőjéről, Clark Ádám skót építészről kapta.

A téren áll a „0” kilométerkő, amely – a 8-as főút kivételével – a magyarországi elsőrendű főútvonalak számozásának kezdőpontja. A térről indul a Budavári sikló. A tér Budapest Duna-parti látképének szerves része.

Az 1860-as években az itt állt Budai Népszínházról Népszínház térnek is hívták. Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, 1912-től Clark Ádám tér. Villamosjárat a tér alatt 1907 óta közlekedik.

A Clark Ádám tér volt Budapest első egységes neoreneszánsz stílusú tere. Épületeiben működött a Lánchíd Társaság (a Lánchíd Palotában), a Budai Népszínház, valamint a Budai Takarékpénztár. Utóbbinak az Ybl Miklós által tervezett épülete a második világháborúban bombatalálatot kapott, majd 1949-ben a körforgalom kialakítása során teljesen elbontották. Helyén azóta is egy üres foghíjtelek áll. Csak a Lánchíd Palota maradt meg a tér eredeti épületei közül.


Forrás: Civertan / Wikimedia Commons


A teret és a "0" kilométerkő környezetét 2014 júliusában felújították.

 

 

Forrás:

hu.wikimedia.org

Felső kép: Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »