Település:
Budapest, 6. kerület

Létrehozva:
2022-07-07 15:05:07


Drechsler-palota


A hányattatott sorsú épületet 1997-ben magánosították.

A Drechsler-palota néven emlegetett neoreneszánsz stílusú épület Budapesten, az Andrássy út 25. alatt található, világörökségi helyszínen. Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült. Itt működött 1949-től 2002-ig az Állami Balett Intézet illetve jogutódja, a Magyar Táncművészeti Főiskola.

A hányattatott sorsú épületet 1997-ben magánosították.

A korai francia reneszánsz stílusát tükröző épület háromemeletes, négyhomlokzatos.

Az épületet a MÁV nyugdíjintézetének a megbízásából Lechner Ödön és Pártos Gyula irodája tervezte. A Drechsler-palota az Andrássy út egyetlen olyan palotája, amelyik nem a tulajdonosáról vagy a tervezőjéről kapta nevét, hanem az épület földszintjén működő Drechsler kávéházról, amely 1885-ben nyílt meg, eredetileg viszont a kávéház neve Grand Caffe-Restaurant de l’Opera volt és Reutter Nándor volt a kávéház bérlője (a szakirodalomban sokáig Grand Café Reutternek nevezték ezt a kávéházat). A földszinten, a pincehelyiségben és az emeleten nemcsak kávéház, hanem vendéglő (első bérlője ifj. Ruscher György volt, később Reutter Nándor átvette ezt is, 1899-től pedig Drechsler Béla vette át ezt, akinek nevét Krúdy Gyula Drexler néven írta következetesen), a pincében söröző is nyílt. A bérpalota tervezése és építése a MÁV nyugdíjintézetének a megbízásából Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint 1883-1886 között zajlott. 1949-ben az állam beszüntette a vendéglátást az épületben, az épületet államosította és az Állami Balettintézetnek adta (az épületben viszont az ilyen jellegű oktatás már ezt megelőzően is zajlott, hiszen a házban 1936-ban nyílt meg Nádasi Ferenc balettművész tánciskolája, ez a magániskola viszont az 1949-es államosítás után megszűnt), a balettintézet 2002-ig működött itt. 1972-1976 között részben renoválták a házat. 1997-ben a terézvárosi önkormányzat eladta az épületet.

A Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületével szemközt fekvő épület 1886-ra készült el.

A táncoktatás 1936 novemberében kezdődött az épületben, mikor Nádasi Ferenc balettművész az I. emeleten megnyitotta magániskoláját, majd 1949-től ezekben a helyiségekben kezdett el működni az Állami Balett Intézet (1983-tól Magyar Táncművészeti Főiskola), ami lassan az egész épületet elfoglalta. Az intézmény 2002-ben költözött ki a palotából.

A Drechsler-palotát 1997-ben értékesítette 220 millió forintért a Budapest VI. kerületének Önkormányzata. Ezután több tulajdonosváltozás következett. A tulajdonos az Andrássy 25. Kft., majd egy izraeli tulajdonos, ezt követően egy portugál cég, majd 2014 júniusától a katari uralkodócsalád egyik tagja lett. A vásárló valójában egy luxembourgi cég, a 2015-ben bejegyzett Balett Properties S.A., amely mögött Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani sejk áll, aki a Katari Iszlám Bank, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.

 

 

A Drechsler-palota 1900 körül, forrás: FORTEPAN / Budapest Főváros Levéltára / Wikimedia Commons

 

Az épület állaga a Magyar Táncművészeti Főiskola kiköltözése óta folyamatosan romlik. Időnként hírek jelennek meg a sajtóban az épület jövőbeni hasznosításáról, pl. arról, hogy 2020-ra luxusszállodává alakítják, de 2020-ban sem nyílt szálloda a helyén.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: xorge / Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »