Település:
Budapest, 12. kerület

Létrehozva:
2022-07-06 14:11:58


Farkas-völgy


Főként északnyugat-délkeleti irányú szerkezeti vonalak mentén alakult ki.

A Farkas-völgy Budapest XII. kerületében található szárazvölgy a Széchenyi-hegy és a Csillebérc melletti Magasút között, amely mélyen bevágódik a Széchenyi-hegy fennsíkjának déli vonulataiba, fel egészen a gyermekvasút Normafa megállójáig.

 

Leírása

Főként északnyugat-délkeleti irányú szerkezeti vonalak mentén alakult ki.

Felső részén az Ördög-orom felőli jobb oldali és a Széchenyi-hegy felől a bal oldali lejtője meredek, az előbbi majdnem függőleges, dolomitsziklás és kopár. A Farkasréti temetőtől már szélesebb és laposabb a formája, majd a Sasadi-dűlő délnyugati oldalán, ami a családi házas beépülés előtt szőlőkkel és gyümölcsösökkel volt beültetve, lefut és a Kelenföld vasútállomásnál ér le a Kelenföld-Albertfalva lapályra. Két érdekes mellékága van: a Farkas-hasadék és a Farkas-árok.

A Széchenyi-hegy felőli, északnyugati oldalában nyílik a Farkasvölgyi-sziklaüreg. Itt található – ugyancsak a Széchenyi-hegy lejtőjén – az 1998-ban felújított Úti Madonna kápolna.

A Farkas-völgy felső részébe benyúlik a Csillebérci üdülőtelep, más néven Magasút. Ettől feljebb, a telep és a Felső-rétek között hozták létre a vadregényes és csendes Erdőtörvény-ligetet. Ez a sétányokkal behálózott terület a Konkoly-Thege útig terjed. A völgyet keresztezi a zöld háromszög jelzésű turistaút.

 

Érdekesség

Nevét a sokáig a völgy mélyén élő farkasokról kapta. Jókai Mór elbeszélése szerint a 19. század derekán még sasok is fészkeltek benne. A Farkas-völgy a színhelye Szerelem bolondjai című regényének.

 

 

Forrás:    

wikipedia

Felső kép: Elekes Andor / Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »