Település:
Budapest, 23. kerület

Létrehozva:
2022-06-14 14:58:00


Molnár-sziget


A Molnár-sziget a Soroksári- avagy Ráckevei-Kis-Duna-ág egyik szigete Budapesten.

Soroksár egyik legjelentősebb területe, mind turisztikai, mind pedig természeti és környezetvédelmi szempontból a Molnár-sziget.

A Soroksári- avagy Ráckevei-Kis-Duna-ág egyik szigete, amely Soroksárhoz tartozik, és melyet keletről Soroksár többi része, nyugatról Csepel, és a Csepel-sziget határolnak.

Nevét arról az 50 vízimalomról kapta, amelyek a Dunán álltak, és a szigeten termesztett soroksári rozst lisztté őrölték. Soroksár kialakulásakor az itt élő sváb parasztok egyik legfőbb terménye a rozs volt, amelyet itt helyben, a Molnár-szigeten lévő számtalan malomban őrültek, hogy aztán ellássák a Fővárost kenyérrel. Megfelelő fekvésének köszönhetően évekig illették Soroksárt Budapest éléskamrájaként, amelynek az alapját a Molnár-szigeti termelés adhatta. A sziget alacsony fekvése, illetve a Duna szabályozatlansága miatt egy évben legalább egyszer a Molnár-sziget a megáradt folyó vize alá került. A soroksáriak csónakon szállították a soroksári ún. sváb rozskenyeret a fővárosba.

A sziget életében a változást a Kvassay zsilip megépítése hozta, amely jelentősen korlátozza a Molnár-szigetet körülölelő Duna áramlását. A szabályozott ágban zsilippel szabályozott vízszintet állítottak be, ami azt jelentette, hogy az áradások és a kisvizek már nem érzékeltették többé hatásukat. A folyó esése a természetes 5 m/57,3 km-ről 0,4 m/57,3 km-re esett, ami tulajdonképpen állóvízzé degradálta. Tovább rontott a helyzeten, az j híd megépítése. A csepeli révhez vezető híd mindössze 8 méterre szűkíti össze a mellékágat, ott ahol azelőtt egy 18 méter nyílású fahíd állt. 

A Molnár-szigetet egyébként az 1960-as években kezdték felparcellázni és nyaraló övezetként értékesíteni. Jelenleg közel 500 magáningatlan található a területen. Szintén a Molnár-szigeten kap helyet a Tündérkert, amely a kerület egyik legnagyobb szabadidőpark beruházása volt az elmúlt években. A Tündérkertben sportolási, kikapcsolódási lehetőségek széles kínálata található meg.

 

 

Forrás:

soroksar.hu

Kép: Civertan / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »