Település:
Budapest, 14. kerület

Létrehozva:
2022-07-06 13:32:49


Papp László Budapest Sportaréna


A Papp László Budapest Sportaréna Magyarország második legnagyobb fedett sportcsarnoka.

A Papp László Budapest Sportaréna építésétől 2022-ig Budapest és Magyarország legnagyobb, azóta második legnagyobb fedett sportcsarnoka, mely a Puskás Ferenc Stadion szomszédságában, a 2-es metró és az 1-es villamos Puskás Ferenc Stadion megállójánál található.

 

Története

 

Papp László Berlinben, 1955. december 13., forrás: Bundesarchiv, Bild / Wikimedia Commons

 

A Sportaréna elődjét, a Kiss István tervezte Budapest Sportcsarnokot 1982. február 12-én avatták fel. Az épület a leningrádi Jubileumi Sportcsarnok mintájára épült, bár annál valamivel nagyobb lett. 12 500 nézőt tudott befogadni.

A Budapest Sportcsarnok 1999. december 15-én a karácsonyi vásár ideje alatt a tűz martalékává vált. A tűz vélhetően elektromos zárlat miatt keletkezett. A katasztrófa sokkolta a közvéleményt, mivel a BS volt az egyetlen, több ezer ember befogadására alkalmas fedett épület, amely számos zenei koncertnek, kulturális eseménynek, sportrendezvénynek adott otthont. Az épület teljesen leégett, helyreállítására nem volt lehetőség, ezért kezdeményezték egy új sportcsarnok felépítését, melynek építése 2001. június 30-án kezdődött. Az építő a francia Bouygues építőipari cég lett, amely 2002-ben a világ legnagyobb építővállalata volt. Az épület formáját, csakúgy, mint az egész épületkomplexumot, a magyar építészek (KÖZTI) egyesülete az angol-amerikai Sport Concepts építészeivel közösen álmodták meg. Befogadóképessége változatlan maradt: 12 500 fő.

A Budapest Sportaréna 2004. május 28-a óta viseli Papp László háromszoros magyar olimpiai bajnok ökölvívó, edző és sportvezető nevét.

 

Az épület számokban

A „kavics”-nak becézett épületbe 50 000 tonnányi betont, 2300 tonna acélszerkezetet, több mint 11 000 000 csavart és több kilométernyi kábelt fektettek. Az épület nehezebb, mint az Erzsébet híd és a Szabadság híd együtt. Tömege nagyjából 200 000 tonna. Az épület gyalogos terét Magyarország legnagyobb gránitfelülete borítja, melynek területe 15 000 m2.

 

Az átadás

Az ünnepélyes átadásra 2003. március 13-án került sor, az épületet Jánosi György, akkori ifjúsági és sportminiszter avatta fel. A rendezvény nagyszabású klasszikus-komolyzenei koncerttel zárult.

 

Papp László Budapest Sportaréna, forrás: Hu Totya / Wikimedia Commons

 

A megnyitó

A megnyitásra március 14-én került sor, mely egy gigantikus komolyzenei koncerttel zárult, Beethoven IX. szimfóniájával, mely szimbolizálta Magyarország leendő belépését az Európai Unióba.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Civertan / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »