Település:
Budapest, 23. kerület

Létrehozva:
2022-06-14 14:56:22


Táncsics Mihály Művelődési Ház


A közművelődés háza Soroksáron - Hagyományok és nemzetiségi kultúrák találkozása.

A közművelődés háza Soroksáron - Hagyományok és nemzetiségi kultúrák találkozása.
1995. március 21-i képviselő-testületi ülésen az önkormányzat úgy határozott, hogy a kerület területén lévő intézmények - így a művelődési ház is - az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

A Táncsics Mihály Művelődési Ház mára már ugyancsak kibővítve, felújítva várja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat. Bármennyire is meglepő, de az épület helyén eredetileg 1945-ig vendéglő, majd 1945-től pár évig pártház működött. Az 1960-as évekig Dózsa Művelődési Ház, majd az átépítés után - amelynek során elnyerte mai formáját - az 1848-as forradalom előtt a községben tanítóskodó Táncsics Mihály nevét vette fel és viseli napjainkig.

A művelődési ház 2000-ben teljes felújításon ment keresztül. Ennek során az intézmény alapterülete harmadával nőtt és korszerűsödött. A közművelődési intézményben elsősorban a Soroksárra jellemző kulturális tevékenység folyik.

A Táncsics Mihály Művelődési Ház erőteljesen helyi elkötelezettségű intézmény. Ez ugyan minden jól működő művelődési otthonra elmondható, de azért érdemes mégis megemlíteni, mert Soroksáron ez a cél az átlagosnál még határozottabban érvényesül. A különféle kulturális, illetve nemzetiségi hagyományokat ápoló klubok, tanfolyamok a ház profiljának meghatározó elemei.

Az intézmény több amatőr kórusnak, művészeti csoportnak is otthont ad. A művélődési ház igyekszik továbbá támogatni minden olyan amatőr és profi csoport munkáját és bemutatkozását, amelyek a kerület kulturális életét színesíthetik.

A közösségi élet, a társadalmi események tehát régóta döntő jelentőségűek a közművelődési intézmény életében és megítélésében, mert az itt élők szeretik a táncos rendezvényeket. A ház, pedig igyekszik ezeket a helyi igényeket kielégíteni. A rendezvények sorában is külön helyet foglalnak el a szórakoztató programok, azon belül is a bálok, melyek a Táncsics hagyományaihoz kapcsolódnak, illetve még régebbiek, hiszen az épület évtizedekig bálokra is alkalmas vendéglő volt.

Az intézmény számos úgynevezett külső rendezvénynek is helyet ad, amellyel elsősorban a kerületi oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek állnak rendelkezésére.

Az intézmény fő működési profilja a rendezvények szervezése, de mindezeken túl a ház folyamatosan törekszik közéleti szolgáltatásainak bővítésére is. A közművelődési intézmény egész évben minden korosztály számára kínál programokat a látogatóknak.

 


Forrás:         

tmh.hu

Kép: ittlakunk.hu

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »