Település:
Budapest, 8. kerület

Létrehozva:
2022-07-07 14:40:48


Turay Ida Színház


2014 óta a budapesti Kálvária tér 6. szám alatt működik.

A Turay Ida Színház Budapest független színtársulatainak egyike, amely 14 évig vándorszínházként, majd 2014 óta a budapesti Kálvária tér 6. szám alatt működik.

 

Története

A magánszínházat Darvasi Ilona jelmeztervező alapította. A társulat vándorszínházként alakult meg. 2000. november 11-én, Pápán tartották első bemutatójukat, a Lili bárónő című operettel. Ekkortól kezdve előadásaikat különböző helyszíneken játszották, fővárosi és vidéki színházakban, művelődési házakban. Koncepciójuk szerint a társulat vezető művészeivel – többek között Huszti Péterrel, Benkő Péterrel, Piros Ildikóval, Mikó Istvánnal – vígjátékokat, operetteket, a közönség körében népszerű színdarabokat adnak elő, és színpadra állítanak olyan régi filmeket is, amelyekben a névadó, Turay Ida szerepelt. Az előadásokat kezdetben Mikó István, Csiszár Imre, Cseke Péter, Bozsó József, Bencze Ilona, Böhm György és Kerényi Imre rendezte. Később a rendezők névsora bővült. 2007-ben az ügyvezetését Darvasi Cecília, az alapítóigazgató lánya vette át.

Célcsoportjuk minden korosztály. A fiatalok és az idősebb korosztály mellett a gyermekek is fontosak számukra, ezért 2008-ban Nyírő Bea színész-rendező művészeti vezetővel a cégen belül létrehozták a társulattal teljes szimbiózisban működő Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színházat. 2008. november 24-én Vidnyánszky Attila vezetésével, Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban megalakult a Magyar Teátrumi Társaság. A színházi szervezetet 15 intézmény alapította, köztük a Turay Ida Színház is.

2012-ig a Szemiramisz Színházi, Kulturális és Sportrendezvény Szervező Non-Profit Közhasznú Kft. üzemeltette a társulatot. Onnantól a jogutód Turay Ida Színház Közhasznú Nonprofit Kft.. A független társulatnak 2012-ben már 157 ezer fizető nézője volt, amivel 120 milliós, 2013-ban pedig már 200 millió körüli bevételt értek el az Előadó-művészeti Iroda adatai szerint. 2012-ben továbbá megkapták az I. kategóriás besorolást, amivel már állami támogatás is járt.

A 2014/2015-ös évadtól a színház kőszínházi státuszt, saját, felújított, 315 nézőt befogadni képes teátrumot kapott Józsefvárosban, a Kálvária tér 6. szám alatt. Az önkormányzattal között bérleti szerződés határozatlan időre szól, de az első 15 évben csak közös megegyezéssel lehet felmondani. Az épület korábban – 1913. augusztus 13-as megnyitása óta, akkor még Baross utca 127. – több színháznak is helyet adott, de volt benne filmszínház és működött itt cirkusz is.

2014-ben az akkor már évek óta üresen álló Józsefvárosi Színház épületének belső tereit és a színpadot a színtársulat vezetése felújította, így kezdte meg hivatalos működését az év augusztusában. Az állandó játszóhelyen a 2014/15-ös évad első és egyben ősbemutatója október 18-án, a Bubamara – józsefvárosi West Side Story című musical volt. Ezzel azonban nem szűntek meg a tájelőadások, a színtársulat előadásai továbbra is eljutnak az ország szinte minden részére és rendszeresen játsszanak Csepelen és Ferencvárosban is.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Globetrotter19 / Wikimedia Commons

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »