Település:
Budapest, 10. kerület

Létrehozva:
2022-07-06 14:56:59


Tűzoltó Múzeum (Budapest)


A Katasztrófavédelem irányítása alá tartozik, amelynek központi múzeuma.

A Tűzoltó Múzeum, avagy a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a tűzoltás, illetve a tűzoltók eszközeinek és tevékenységének bemutatásával foglalkozó kiállítás Budapest X. kerületében. A Katasztrófavédelem irányítása alá tartozik, amelynek központi múzeuma.

Magyarországon a 19. század kezdete óta több magánkiállítást is rendeztek a téma iránt érdeklődők a korabeli tűzoltási eszközökből, valamint ezek modelljeiből, tervrajzaiból, valamint a nagy(obb) tűzvészek maradványaiból.

Az első tűzoltástörténeti gyűjteményt a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre tanszergyűjtemény és házi múzeum céljára az 1900-as évek végén. Az idők során számos hasonló múzeum és kiállítás alakult országszerte több város tűzoltóságán, valamint jelentősebb tűzoltószergyáraknál is. Ezek ma mind a Katasztrófavédelem irányítása alá tartoznak, innét igazgatva őket.

A budapesti Tűzoltó Múzeum anyagát az 1954. évi IV. törvény segítségével - amely a műszaki emlékek védelméről intézkedett - sikerült összegyűjteni és rendszerezni; a kiállítás 1955-ben nyílt meg.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: VinceB / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »