Település:
Budapest, 3. kerület

Létrehozva:
2022-07-07 16:27:50


Zichy-kastély


A barokk stílusú Zichy-kastély 1746 és 1752 között épült.

A barokk stílusú Zichy-kastély 1746 és 1752 között épült, közreműködtek Jäger János Henrik kőfaragómester és Bebo Károly szobrász. A melléképületek is a 18. században készültek el.

Óbuda 1659-ben került a Zichy család birtokába. Zichy Péter nevéhez fűződik Óbuda uradalmasítása és az első kastélyt ő építtette a 18. század első évtizedeiben.

Zichy Péter halálát követően fia, Zichy Miklós tervei szerint kezdték el a kastély építését. A kastély kivitelezésére Jäger János Henriket és Bebo Károlyt szerződtette le Zichy Miklós. A főépület 1752-re készült el, a melléképületek pedig 1754 és 1757 között jöttek létre. A főépület lépcsőzetét és kápolnáját freskók díszítették, továbbá a berendezése vetekedett az akkori főúri kastélyokéval.

 

A kastélyt körülölelő melléképület egy részlete a belső udvarból, forrás: VinceB / Wikimedia Commons

 

Zichy Miklós halála után özvegye 1766-ban életjáradékért cserébe visszaadta a birtokot a Koronának. A 19. század folyamán ruharaktárként szolgált, az 1950-es években pedig szükségszállásokat létesítettek benne. A főépület 1974-es helyreállítása óta művelődési házként funkcionál. Ma az épületeiben található a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Térszínház és az Óbudai Múzeum.

 


Forrás:

wikipedia

Felső kép: VinceB / Wikimedia Commons

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »