Kategória:
Helyi cukiságok, Egyéb cukiságok

Létrehozva:
2022-07-11 08:43:41

Cikk írója:
Bp Hirdetője


Egyszínű kuszkusz


Az egyszínű kuszkusz vagy más néven földi kuszkusz (Phalanger gymnotis) az emlősök (Mammalia) osztályának a Diprotodontia rendjébe, ezen belül a kuszkuszfélék (Phalangeridae) családjába tartozó faj.

Egyes tudósok nemrégiben azt állították, hogy az egyszínű kuszkuszt inkább a Strigocuscus nembe kellene sorolni, mert koponyája a többi Phalanger fajéhoz csak kevéssé hasonlít, a Strigocuscus celebensis nevű kuszkuszfaj koponyája azonban igen sok szempontból hasonló. A legújabb biokémiai vizsgálatok eredménye nyomán azonban a tudósok újra a Phalanger-fajok között tartják számon az egyszínű kuszkuszt.

 

Elterjedése, élőhelye

Új-Guinea erdeiben és az Aru-szigeteken honos, az ottani sűrű esőerdőkben él. Az első állatokat az Aru-szigeteken fedezték fel, az új-guneai alfajt (Phalanger gymnotis leucippus) 1898-ban írták le először.

 

Megjelenése

A foltos kuszkusz fej-törzs-hossza 31-53 centiméter, farokhossza 29-40 centiméter és testtömege 1,5-6 kilogramm. Testét feketés, sötétszürke szőrzet fedi, amely a hasoldalon világosabb szürkébe megy át, a hát középvonalában azonban csaknem feketés. Nagy szemén és hosszú tapintószőrein kívül feltűnő jellegzetessége a hátulsó kétharmadán teljesen csupasz farok. A faroknak e csupasz vége az ágakon való kapaszkodást szolgálja, felülete kifejezetten érdes. Mintegy ötödik végtagként használva, ennek segítségével lendül a kuszkusz ágról ágra.

 


Egyszínű, vagy földi kuszkusz. A fotó forrása: Wikimedia Commons

 

Életmódja

Magányos, éjjeli életmódot folytató fakúszó állat. Nagy szemei, kifinomult szaglása, valamint hosszú bajusza is ezt az életmódot szolgálja. Bár ideje nagy részét a fák ágai között tölti, a többi kuszkuszhoz képest viszonylag sok időt tölt a talajszinten. Emiatt nevezik földi kuszkusznak. Tápláléka levelekből, virágokból, gyümölcsökből, rovarokból, madarak tojásaiból áll. Fogságban 17, a szabad természetben 11 évig élhet.

 

Szaporodása

A foltos kuszkusz ivarérettségét egyéves korban éri el. A párzási idény egész évben tart. A vemhesség rendkívül rövid, 16 napig tart, ennek végén egy rizsszemnyi utód mászik az erszénybe, amely előre nyílik, itt rátapad egy-egy csecsbimbóra. A fiatal kuszkusz fejlődése az erszényben folytatódik tovább, ahonnan 108-110 naposan néz ki a kölyök először. Egy hónap múlva már ki is merészkedik onnan, de csak a születéstől számított 160. nap után hagyja el végleg az erszényt.

 

Földi kuszkusz a Budapesti Állatkertben, a fotó forrása: zoobudapest.hu

 

Egyéb

A világ állatkertjeiben egyre több helyen mutatják be az egyszínű kuszkuszt, mert mesterséges körülmények között a kuszkuszok közül ez a faj tartható a legjobban. Magyarországon egy helyen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartanak egyszínű kuszkuszokat. Az 1980'-as évektől kezdődően folyamatosan, egymást követő generációk óta élnek ott kuszkuszok.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »